En medlem av familjen individuella hörselskydd (INPs), som engångsproppar och formgjutna hörselskydd, är hörselkåpan placerat på örat och är anslutet med ett huvudband över bärarens huvud. Det dämpar omgivande ljud tack vare de två skalen som omger bärarens öra för att isolera den. Denna typ av hörselskydd har vissa fördelar:

  • Lätt att sätta på och ta av: Snabbt skydd med liten risk för felplacering.
  • Återanvändbar eller till och med delbar om den rengörs korrekt: På arbetsstationer i verkstaden kan samma hörselkåpa delas mellan anställda.
  • Prisvärd: En hjälm kostar mellan 15 € ca 150 SEK och 35 € ca 300SEK vardera, även om vissa modeller kan överstiga 100 euro ca 1000SEK.
  • Hög dämpning: ett öronskydd dämpar mellan 27 dB (A) och 35 dB (A).

Mot bakgrund av dessa fördelar är det lätt att förstå varför så många människor vänder sig till hörselkåpor för alla typer av aktiviteter i bullriga miljöer, oavsett om de är professionella (metallguteri, luftfart, konstruktion etc.) eller personlig användning (trädgårdsarbete, DIY, konserter, etc .).

Hörselkåpor är inte begränsade till ljudproffs och kan användas i musikfestivaler

Även om det är obestridligt att denna typ av hörselskydd är tillräcklig för tillfällig användning, visar den dess gränser när det är nödvändigt att skyddas från buller under en arbetsdag utan begränsning.

Låt oss studera i detalj tre viktiga egenskaper som personlig skyddsutrustning (PPE) måste erbjuda för att accepteras och bäras av dina anställda: komfort, kommunikation och anpassningsförmåga.

Komforten av hörselkåpa

En PPE som inte är bekväm kommer inte att bäras av dina anställda under en hel arbetsdag. Om dina anställda känner sig obekväma kommer de att frestas att ta bort sitt hörselskydd. Risken för hörselnedsättning ökar därför avsevärt, eftersom en IPV endast är effektiv om den bär 100% av tiden för buller.

När det gäller komfort av hörselkåpan visar den snabbt sina begränsningar.

Hörselkåpans vikt

Tillverkad huvudsakligen av rostfritt stål, PVC och andra resistenta material väger en passiv hörselkåpa i genomsnitt mellan 200 och 600 gram beroende på dämpningsnivån. Jo högre den teoretiska dämpningen desto större mängden skum eller vätska som tillåter isolering och desto större ökar tyngden. Denna vikt kan tyckas vara låg för en en gångs användning och kort varaktighet, mycket mindre i slutet av en dag på 8 timmar.

Aktiva hörselkåpor, som har en eller flera mikrofoner placerade på skalen för att förstärka eller undertrycka omgivande ljud i realtid, är allt tyngre på grund av denna inbyggda teknik. Denna logik bekräftas när vi vill kommunicera med bullret genom att lägga till en annan mikrofon, batterier mm

En delikat balans mellan isolering och kompression

För att skydda effektivt från bullermiljön måste ett hörselkåpa utöva konstant tryck på bärarens öron. Den minsta läckan minskar faktiskt avsevärt skyddets effektivitet, vilket ökar risken för att användarens hörsel skadas. Detta är en anledning till att det inte är lämpligt att bära öronskydd över en hjälm..

På grund av denna konstanta täthet kan känslan av kompression kännas efter flera timmars användning. Den här obehagliga känslan kan leda till att du tar bort hörselskydden för att lindra dig själv, vilket igen medför risk för hörseln.

Hörselkåpan och extrema förhållanden

Användningen av hörselkåpor är ofta associerad med användning vid extrema ljudförhållanden. Det är faktiskt det enda som kan fungera som en andra isolering i de fall då dubbelt hörselskydd är nödvändigt, det vill säga när endast en typ av hörselskydd som inte tillåter att gå under tröskeln på 80 dB (A).

Å andra sidan, vid andra typer av extrema förhållanden som hög värme, påverkar skyddsmetoden för en hörselkåpa bärarens bekvämlighet. Trycket som utövas av dynorna på örat leder till ackumulering av fukt och värme vilket gör det svårt att bära långsamt på grund av svettning.

Bullerkommunikation

Möjligheten att kommunicera i bullriga miljöer är ett annat viktigt inslag i valet av hörselskydd som bäst passar dina anställdas behov.

I denna kategori visar öronproblemet dess egenskaper.

Starkt mildrande och behov av kommunikation

Som framgår av ovanstående dämpar hörselkåporna mellan 27 dB (A) och 35 dB (A) och är därför lämpliga för miljöer med hög ljudintensitet. Utan ett integrerat system är det svårt att kommunicera normalt utan att ta bort ditt headset eller lyfta bort ditt hörselskydd.

Att ta bort dina hörselskydd för att kommunicera sätter hörsel i fara

Enligt EN 458, om en av dina anställda avlägsnar sina hörselskydd i 2 minuter över en 8-timmarsdag, förlorar hans skydd 25% av dess effektivitet. Om dom tar bort dem 2 timmar, uppnår effektivitetsförlusten 75%.

Beroende på jobbet, som inte har hörselskydd, även för kort tid, kan det få allvarliga konsekvenser för hörseln som en medlem av ERIS 35-enheten som använde hörselkåpor innan de valde Cotral Lab-formgjutna hörselskydd som rapporterades :

"Under våra skottlossningsövningar utrustade vi oss med hörselkåpor för att skydda oss. Men det fanns ofta problem på grund av ett skott som gjorts vid fel tidpunkt ... Under en övning exploderade en granat nära mitt ansikte. Sedan den dagen har jag varit ett konstant offer för tinnitus.”"

Inför kommunikationsbehovet är inte alla lösningar mot oljud lika..

Anpassningsförmåga

Att tillhandahålla samma typ av hörselskydd för alla dina anställda motsvarar att ha samma storlek på säkerhetsskor: få människor kommer att vara nöjda. För att ett hörselskydd ska accepteras och bäras av dina anställda, måste det passa deras specifika behov.

Anpassningsbarhet till ljudmiljön

Om du bär hörselskydd med för mycket dämpning jämfört med det yttre bullrets miljön skyddar inte bara hörseln från skadligt buller, men även isolerar ljud som är väsentliga för den anställdes säkerhet, såsom brandlarm, närmar utrustning och även maskiner som de arbetar.

Låt oss ta exemplet på en logistikarbetare som arbetar i en genomsnittlig ljudmiljö vid 90 dB (A) till vilken vi tillhandahåller en hörselskydd med en dämpning på 30 dB (A). På grund av den teoretiska dämpningen av hans hjälm uppfattar arbetstagaren sin ljudmiljö vid 60dB (A) och befinner sig i en situation med överskydd.

Överskydd kan vara lika farligt som underskydd för dina anställda

Det är därför viktigt att känna till de ljudnivåer som dina anställda utsätts för innan du väljer det bästa sättet att behålla sin hörsel.

Kompatibilitet med annan skyddsutrustning (PPE)

Även om det i teorin finns lösningar för att kombinera personlig skyddsutrustning, kan i praktiken kompatibilitet mellan hörselskydd och annan PPE vara problematisk beroende på kombinationen (hörselskydd + skyddsglasögon, hjälm + hörselskydd + mask etc.).

Tänk på komforten hos skyddsutrustningen PPE när du kombinerar dem för att inte offra hörselskyddet

I alla fall uppstår komfortproblemet i långvarig användning, med konsekvenserna för de anställdas adoption och användning av skyddsutrustning (PPE).

Slutsatser av studien

För tillfällig användning eller i extrema förhållanden där kommunikation inte är nödvändig, kan hörselskydd vara ett livsviktigt alternativ till enstaka hörselskydd på grund av att de är enkla att infoga. Å andra sidan, för daglig användning där kommunikation är en bestämd parameter, är det att föredra att överväga en annan typ av hörselskydd.